Zpověď analogového nerda

Autor: Hynek / IuRe

V rámci spolupráce s časopisem FINMAG na našem Big Brother Film Festivalu vznikl rozsáhlý text o tom, jaké je to mít nechytrý telefon.

Jaké to je, nemít možnost přečíst všudypřítomné QR kódy? Jak se s postupující digitalizací proměňuje veřejný prostor, ze kterého mizí telefonní budky i hotovost? A jak dostupné jsou služby pro člověka, který nemá sociální sítě?

To vše a ještě více popisuje článek Hynka Trojánka pro časopis FINMAG. Čtěte zde.

Krátká ukázka:

Plakáty na zastávkách, které nabízely přehled dění v hudebních klubech, vystřídal výhružný nápis „sledujte internetové stránky“. Jenže i ten klame a problém posouvá ještě o řád dál: na webech nejen klubů, ale i řady firem, institucí a politiků toho už moc nenajdeme. Proměnily se v pouhé rozcestníky na sociální sítě – na těch jsou soutěže, na ty jsme lákáni, abychom komentovali, komunikovali, hlasovali.

Na řadě webů už dnes nenajdeme nejen aktuální informace, ale často ani kontakt v podobě e-mailu: jsou jen přímou zkratkou právě na sociální, často legračně nazývané komunitní, ve skutečnosti ale soukromé a z našeho brouzdání profitující sítě. Nejste-li na nich, ke spoustě informací týkajících se praktického chodu společnosti se prostě nedostanete. Ozkoušeno, zažito.