Jak na covidový certifikát? Tečku nepotřebujete

Autor: Standa / IuRe

Prodělali jste nemoc COVID-19, byli jste proti ní očkováni nebo máte negativní výsledek testu? Pokud ano a jste občanem nebo obyvatelem EU, máte nárok na digitální certifikát EU COVID.

Možná vás bude někdo přesvědčovat, abyste si stáhli mobilní aplikaci Tečka. Dělat to ale nemusíte.

Tištěná varianta

Můžete požádat o tištěnou verzi certifikátu. I ta obsahuje QR kód (zřejmě proto se na ní objevuje slovo „digitální“, i když je papírová). Ve QR kódu jsou uloženy všechny údaje z certifikátu. To vám k prokazování stačí. Navíc vás nemusí trápit odlesky na obrazovce telefonu, jen ten papír nesmíte příliš pomačkat.

Mobilní alternativy

Pro uložení QR kódu do svého zařízení máte několik možností:

Můžete si úplně obyčejně uložit QR kód jako obrázek.

Nebo můžete použít svobodnou aplikaci Catima pro Android, která umí naskenovat QR kód, uložit ho a potom na požádání zobrazit. Můžete si k němu přidat název a poznámku. Funguje to i pro jiné typy kódů, takže si tam můžete nahrát třeba i svoje věrnostní karty do obchodů.

A nebo můžete použít aplikaci CovPass pro iOS a Android (má i svobodnou verzi na F-Droidu), která slouží přímo na covidové certifikáty. Funguje podobně jako Tečka, jen neumí certifikáty stahovat z českého očkovacího portálu – musíte je naskenovat přes QR kód.

Obě aplikace splňují sedmero pravidel pro důvěryhodnou aplikaci. To pro českou Tečku zatím neplatí.

Jak certifikát používat

Můžete mít tištěný certifikát, mobilní certifikát nebo klidně obojí. Všechny verze platí úplně stejně.

Až vás bude někdo kontrolovat, nachystejte si QR kód a k němu občanský průkaz nebo cestovní pas. Z QR kódu se načte vaše jméno, příjmení a datum narození. Údaje z QR kódu musí odpovídat tomu, co máte v dokladech.

Nezapomínejte při tom, že covidový certifikát i samotný QR kód obsahují vaše osobní údaje (a je jich víc, než se zdá). Ukazujte ho proto jen tehdy, když je to nutné. Nefoťte se s ním na sociální sítě, nenoste ho viditelně a nenechte se s ním sledovat na každém rohu.