Slevy i bez smartphonu. Zmapovali jsme, které obchody vám (ne)cpou aplikaci

Autor: Aleš + Hynek

Více a více obchodů nahrazuje plastové věrnostní kartičky aplikacemi – a více a více lidem to vadí. Vytvořili jsme přehled: které obchody se zaklínají pokrokem a které respektují možnost volby?

Slevové akce jsou důležité zejména pro lidi, kteří mají obtíže vyjít s penězi. Tito lidé zároveň často nepracují s mobilními aplikacemi: ať už proto, že chytrý telefon z různých důvodů vůbec nemají, či pro to, že je pro ně ovládání telefonu/aplikace složité.

Nejde o žádný nový problém. Již před dvěma lety se digitálnímu vyloučení věnovala za naší účasti Česká Televize, minulý rok psal již konkrétně o problematice slev portál AhaOnline i Peníze.cz. Letos v lednu se digitální diskriminace, která se týká zejména seniorů, dostala i do hledáčku iDnes.cz. Vedle digitální propasti zmiňuje poslední článek i důležitý rozměr sběru dat, kdy je lidem na základě struktury nákupu šikovnými algoritmy nabízeno i zboží, o které původně vůbec nestáli.

Koncem letošního dubna se tak náš dobrovolník rozhodl dotazem zmapovat přístupy jednotlivých obchodů. Níže si tak můžete přečíst jejich e-mailové odpovědi. Dobrá zpráva na úvod: většina oslovených obchodů umožňuje využívání slevových akcí i bez aplikace.

Žlutě jsou vyznačené vstřícné obchody, které do používání aplikace nenutí a umožňují i nedigitální variantu – byť se někdy jedná o kombinaci fyzické kartičky a on-line registrace.

Oranžově jsme pak označili obchody, které s různými hezky znějícími výmluvami (pokrok, ekologie, uživatelský zážitek) do po datech lačných aplikací neúprosně tlačí.

BILLA

Ve kterékoli prodejně BILLA můžete získat a vyplnit přihlášku do BILLA Bonus clubu. Po jejím odevzdání Vám pokladní předá plastovou kartu, která je součástí přihlášky a kterou můžete ihned použít.

Pro držitele chytrého telefonu nabízíme také možnost zaregistrovat se přes mobilní aplikaci BILLA Czech nebo přes web https://www.billa.cz/. Díky tomuto je možné mít svou zákaznickou kartu stále při ruce ve svém mobilním zařízení a v případě zájmu o vydání plastové verze je zapotřebí si požádat zadáním příkazu v aplikaci či webovém prohlížeči. Výhodou virtuální karty je, že máte přístup ke všem voucherů, které pro naše zákazníky nabízíme.

DM

Novou zákaznickou kartu si můžete vyzvednout v kterékoliv naší prodejně dm a poté je nutné kartu zaregistrovat na našich internetových stránkách pod odkazem zde: popřípadě Vám s registrací pomohou naše kolegyně v dm prodejně. Body pak budete sbírat na plastovou kartu.

TESCO

Áno, v obchode môžete požiadať aj o fyzickou Clubcard. Potom s nou urobte prvý nákup, takto sa aktivuje. Nasledovne nám zavolajte a my zaevidujeme Vaše údaje, aby sme Vám mohli posielať kupóny, peňažné poukážky a pod.

PENNY

Děkujeme za Vaší zprávu. Pokud nevlastníte chytrý mobilní telefon vůbec nic se neděje. O plastovou Penny kartu můžete požádat na každé prodejně Penny Marketu.

KAUFLAND

Děkujeme za zájem o náš věrnostní program. Plastovou věrnostní kartu Kaufland Card si vyzvedněte na prodejně v úseku Informací. Pro registraci karty je zapotřebí vytvořit zákaznický profil, a to na těchto stránkách.

Klikněte prosím na „Nová registrace fyzické karty“. Pro novou registraci zadejte prosím telefonní číslo nebo e-mailovou adresu a následně nastavte své heslo. Z důvodu bezpečnosti hesla by toto mělo obsahovat minimálně 8 znaků, alespoň jedno velké a jedno malé písmeno, číslo a jeden speciální znak (tečka, čárka, vykřičník apod.).

Následuje stránka s osobními údaji uživatele. Vyplňte prosím číslo plastové karty, poté oslovení, jméno, příjmení, kompletní datum narození a svou adresu. Potvrďte zásady ochrany osobních údajů a klikněte na červené tlačítko „Registrovat“.

Registraci pro Vás mohou rovněž provést přímo na tabletu kolegové na Informacích v každé prodejně Kaufland ČR.

GLOBUS

K využití našeho programu Globus Bonus, není potřeba mít chytrý telefon. Po registraci do programu Globus Bonus si stačí vyzvednout na informačním centru kartu Globus Bonus a poté používat plastovou kartičku. K tomu, aby jste mohl využívat kupón, tak stačí, když si je budete tisknout v hypermarketu Globus na terminálu.

TETA

Na některé prodejně si vyplníte papírový formulář, paní prodavačka Vám dá kartu, kterou můžete hned využívat a do 3 až 5pracovních dní je zpravidla karta zadaná do systému. Vy si můžete kartu aktivovat telefonem( i tlačítkovým) nebo emailovou adresou. Bodové konto odemknete pomocí SMS zprávy ve tvaru BODY mezera první písmeno Vašeho jména a příjmení mezera číslo karty, které najdete pod čárovým kódem na druhé straně Teta karty a odešlete na telefonní číslo 736 335 552, nebo aktivací online účtu, tu provedete na tomto odkazu : https://www.tetadrogerie.cz/klub/aktivaceonline-uctu.

ALBERT

Určitě nás mrzí, že z důvodu staršího zařízení není možné využívat všechny benefity, které naše společnost nabízí. Podle statistik v ČR používá chytré telefony přes 70% Čechů a do budoucna toto číslo poroste. Abychom mohli uspokojit většinu populace, nabízíme jim způsoby nakupování, které oni sami preferují. Tato aplikace neplní pouze funkci sběratelské kartičky, ale slouží mimo jiné také jako kuchařská inspirace, nákupní seznam a úložna účtenek. To například plastová kartička nedokáže nahradit a tudíž bychom bez aplikace nebyli schopni nabízet zákazníkům tak širokou škálu moderních benefitů, a to by nás také velmi mrzelo.

Využíváním aplikace nám zákazníci také pomáhají plnit naše ekologické cíle, kterými jsou například omezení odpadu v podobě plastových kartiček a tištěných účtenek. Budeme rádi, pokud Vás někdy v budoucnu přivítáme mezi zákazníky, kteří využívají naší aplikaci.

LIDL

Společnost Lidl se snaží být moderní, a proto se rozhodla jít digitální cestou. Mobilní telefony a aplikace se stávají každým dnem běžnějšími a dostupnějšími pro stále širší vrstvu obyvatel. Z tohoto důvodu se aktuálně zaměřujeme pouze na digitální formu věrnostního programu.

ROSSMANN

Omlouváme se, ale fyzické karty nevedeme. Pro členy ROSSMANN CLUBu je nutné zaregistrovat se do mobilní aplikace ROSSMANN CLUB. Více informací o mobilní aplikaci ROSSMANN CLUB najdete také zde: www.rossmann.cz/vernostni-programy/rossmann-club. Děkujeme za pochopení. Přejeme Vám hezký den.