Stav kamer na českých silnicích

Autor: Hynek / IuRe

Portál Auto.cz přinesl důkladný přehled kamer, které sledují řidiče na silnicích. Četnými komentáři do článku přispěl i náš Jan Vobořil.

Poté, co si nedávno našich aktivit všimli i v deníku Metro, se tentokrát naše agenda probojovala i do velikého řidičského portálu Auto.cz, který před pár dny přinesl rozsáhlý článek o kamerách na silnicích. Doporučujeme k přečtení!

Kromě přehledu o řadě českých měst a o tom, kolik je kde kamer a jaký je kde přístup k uchovávání záznamů, se mimo jiné dozvíte, že naše organizace udělila cenu Velkého bratra Policii ČR za plošné sledování řidičů již v roce 2015 (celé tehdejší odůvodnění zde).

Z článku vybíráme všeříkající citát:

„Pochopitelně jsme se dotazovali na patřičných místech, proč a jak pořizují záznamy vozidel/motoristů a uchovávají je. Často se nám vrátily obecné a povrchní odpovědi. Stejnou zkušenost potvrzuje i advokát Vobořil:

„V současné době například bojujeme s pražským magistrátem a snažíme se z něj dostat seznam všech kamer městského kamerového systému včetně základních specifikací a účelů instalace. Ministerstvo vnitra už řeší naši stížnost na neposkytnutí požadovaných informací.“