Internetové prohlížeče – jak se v nich vyznat?

Autor: Tomáš

Proč je volba prohlížeče důležitá?
Na tuto otázku existuje úplně jednoduchá odpověď. Když chcete investovat svoje vydělané peníze, hledáte někoho, kdo je důvěryhodný a prověřený. Stejně tak by to mělo být u prohlížečů. Zadáváme do nich většinou důvěrné věci jako hesla třeba i k internetovému bankovnictví, hledáme v nich odpovědi na svoje trable, ptáme se skrz ně jak trávit svůj volný čas. Pokud si představíme, že bychom se na stejné otázky ptali někoho v realitě, určitě byste nechtěli, aby vedle vás stáli další cizí lidé a jeden z nich se snažil okoukat vaše heslo a další pozorně poslouchal za účelem prodat vaše informace pro lepší tvorbu reklamy. Ať už to zní jakkoliv přitažené za vlasy, je to bohužel dnešní realita a proto musíme udělat správnou volbu, komu budeme věřit. Pokusíme se na tuto otázku dát odpověď.

Jaké mám možnosti?
Úplně na začátek je potřeba si říct, že každý z nejznámějších prohlížečů má něco do sebe. Google Chrome je super z hlediska kompatibility, bezpečnosti a propojení s ostatními službami od Googlu, Microsoft Edge je dobrý v kompatibilitě a propojení s Windows, Firefox je ideální na hlídání soukromí a Safari kombinuje tak nějak všechno, až na tu kompatibilitu, v které občas ne svoji vinou pokulhává. O těchto programech asi každý z nás už jednou slyšel. Existuje ovšem řada dalších, ať už vylepšených klonů nebo úplně samostatných prohlížečů.

Nejznámější z prohlížečů v současné době bude asi Google Chrome a pomalu v povědomí mezi lidmi začíná vytlačovat legendární Internet Explorer, který si pamatuje spíše starší generace. Googlu se podařil tak výborný marketing, že většina lidí na svém novém zařízení jako první aplikaci instaluje právě Chrome. Zároveň je to výchozí prohlížeč na většině Android telefonů a nebo minimálně je tam nainstalovaný. Pojďme si shrnout klady a zápory zmíněných aplikací:

Google Chrome
+ rychlost
+ bezpečnost
+ kompatibilita webů a služeb
+ rozšířenost
+ jednoduchost
– velmi slabá ochrana soukromí
– data z prohlížení se v základním nastavení posílají Googlu a tvoří o uživateli digitální obraz
– je náročný na systémové zdroje, z pravidla na RAM

Microsoft Edge
+ rychlost ve Windows
+ vcelku moderní vzhled
+ integrace Windows systému
+ drtivá většina i starších webových aplikací je kompatibilní
– nejistá bezpečnost
– občas neinteligentní rozhraní
– velmi slabá ochrana soukromí
– posílá data o prohlížení do Microsoftu

Firefox
+ tvořený neziskovou organizací a open-source komunitou
+ velmi orientovaný na soukromí uživatele
+ málo náročný na systémové zdroje
+ tradiční ovšem velmi příjemný vzhled
+ kompatibilita
– občas jsou v něm chyby
– teoreticky méně bezpečný než Chrome, ovšem pro běžného uživatele k nepoznání

Safari
+ velmi bezpečný díky pokročilému sandboxování
+ řada chytrých funkcí
+ dobrá ochrana soukromí
+ velmi málo náročný na systémové zdroje a baterii
– pouze na systémech Apple
– některé webové aplikace s ním nefungují ideálně, ale to se zlepšuje

Nepadla náhodou řeč i o alternativách?
Správně, jsem rád, že pozorně čtete. Někteří lidé si chtěli jednotlivé prohlížeče vylepšit tak, aby odstranili mínusky a přidali další plusky.

Nejvíce je to vidět u Firefoxu, kterého vzniklo několik klonů a stále přibývají. I Google Chrome má své klony, i když u něho je to trochu jinak. Pojďme se tedy podívat na alternativy, které si myslíme, že stojí za vyzkoušení. Nebudeme nějak hluboce rozebírat jednotlivé kandidáty, každý z vás by si měl před jejich použitím udělat průzkum úplně stejně, jak když se chystáte nakoupit například auto.

Chromium
Chrome tak jako každý program musí projít nějakým vývojem a testováním. Na toto přesně slouží Chromium, na kterém probíhá vývoj a ladění různých věcí, které následně jdou do Chrome. Chromium má výhodu, že neobsahuje všechny google vychytávky a trackery, proto ho někteří upřednostňují. Jinak je to v podstatě úplně to samé jako Chrome, projekt je open-source.

Ungoogled-Chromium
Jak už název odpovídá, toto je verze Chromia bez všech Google trackerů a vychytávek, založená pouze na open-source projektu Chromium. Je to dobrá volba, pokud máte rádi Chrome a chcete se zbavit sledování firmy Google. Značná nevýhoda je, že nemá integrovaný obchod s doplňky.

LibreWolf
Mladý ale velmi nadějný klon Firefoxu, který obsahuje některé bezpečnostní vylepšení, od základu vypíná telemetriku a má předinstalované blokovače reklam. Nevýhoda je, že ještě nefunguje dobře mimo Linux.

Tor Browser
Klon Firefoxu, který umožňuje surfování přes síť The Onion Router. O Toru si povíme někdy jindy, každopádně už teď mohu prozradit, že je to výborná volba, pokud vám záleží na soukromí a anonymitě.

Brave
Prohlížeč založený na Chromiu, který je orientovaný na soukromí. Je to dobrá volba, ovšem je potřeba povypínat telemetrii a trochu si pohrát v nastavení, pokud z něho chceme vyždímat maximální ochranu.

Fennec – Android
Androidový klon Firefoxu zameřený na soukromí.

Bromite – Android
Androidový klon Chromia zaměřený na bezpečnost ale i soukromí.

Onion Browser – iOS
Tor prohlížeč pro iOS doporučovaný přímo Tor projektem.

Mám si nainstalovat nějaké doplňky do prohlížeče?
Ano, máte. Ideální je uBlock Origin, nezaměňujme za klasický uBlock, který funguje jako blokovač reklam a zvládne skoro všechny včetně těch na YouTube. Dále je ideální zapnout vyžadování HTTPS, ať už přímo v nastavení prohlížeče nebo přes doplněk HTTPS Everywhere a v neposlední řadě například používat Facebook Container, který zamezí tomu, aby pokud máte Facebook nebo Instagram otevřený v jedné záložce, vás tyto služby nesledovaly i v ostatních záložkách. Za zmínku stojí ještě Privacy badger, který blokuje neviditelné trackery.

Dobře, jaké kombinace mi tedy doporučíte?
Ve finále je na každém, co si vybere a co mu sedne. Pojďme to ale zkusit.

Desktop nebo notebook:
Pokud máte rádi Chrome, dejte šanci Brave. Podívejte se ale předtím do nastavení a vypněte nebo pozapínejte věci, které se vám líbí/nelíbí. K zahození také není Firefox v kombinaci s doplňky uBlock Origin, Facebook Container, Privacy Badger nebo i Decentraleyes. Jestli používáte Linux, dejte šanci LibreWolf. Pokud vám vyloženě jde o soukromí a anonymitu, zkuste Tor Browser.

Android:
Bromite pokud preferujete Chrome styl, Fennec když máte radši Firefox. Pro extra soukromí Tor Browser.

iOS:
Se Safari neuděláte chybu, každopádně se podívejte předtím do nastavení a vypněte to, co se vám nelíbí. Silně doporučuji nainstalovat AdGuard (Pro) nebo 1Blocker. Pro soukromí můžete použít Onion Browser, ovšem mějte se na pozoru, pokud přes něj pustíte video, půjde mimo Tor sítě díky omezení iOS systému.