Zalistujte si digitálem

Autor: Hynek / IuRe

Chcete lépe porozumět digitálnímu světu, ve kterém jsme se i díky pandemii chtě nechtě ocitli? Přinášíme tipy na knihy, které se digitálním technologiím kriticky věnují. Třeba kdybyste teď řešili nějaké dárky nebo tak něco…

Přečtění žádné z níže uvedených knížek samozřejmě nepovede k tomu, že budete mít v rámci digitálního porozumění do budoucna vystaráno. Ostatně současné turbulentní pohyby v on-line světě často nestíhají analyzovat ani lidé, kteří se moderními technologiemi dlouhodobě zabývají. Nedá se ani říct, že by vybrané knihy čtenáře uklidnily: často je tomu právě naopak…

Co však tyto knihy dokážou, je alespoň na zlomek času vytvořit bezpečný čtenářský prostor, ve kterém se můžeme nad digitalizačními procesy zamyslet, pochopit klíčové souvislosti a uvědomit si širší perspektivy. A to vše aniž by nám čtený text ujížděl před očima a aniž by pod ním hořela diskuze!

Všechny knihy jsou v češtině a měly by být dostupné v knihkupectvích. Pro větší přehled jsou knihy seřazené do několika sekcí. Přejeme příjemné digitální a následně i fyzické listování.

Vše, co jste nechtěli vědět

Komu se dá věřit? Aneb jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat / Host, 2018

„Každý den nasednou miliony lidí do aut neznámých řidičů nebo přespí u naprostých cizinců. To vše pouze na základě online hodnocení na té či oné platformě. Stejné miliony lidí současně přestávají věřit všem a všemu, čemu doposud svěřovali svůj život, peníze nebo bezpečí. Naši důvěru stále více formují online nástroje, a to na úkor tradičních společenských vazeb. Co to však znamená pro politiku a pro lidskou společnost obecně?“ (z textu nakladatele)

Temné zítřky: technologie a konec budoucnosti / Host, 2020

„Technologie — satelity, neuronové sítě či algoritmy — nejenže nepomáhají vnášet do reality řád, ale naopak jí na přehlednosti ještě ubírají. Před zraky zmateného lidstva se tak kupí hromada velkých dat, kvant informací a mediálních obsahů nejasného původu, na níž raší konspirační teorie, fundamentalismus a populistické spekulace. Brilantní a provokativní Temné zítřky jsou příběhem o tom, jak jsme se odcizili vlastním technologiím a co to může znamenat pro svět zítřka.“ (z textu nakladatele)

Neodolatelné: Vzestup návykových technologií a byznys se závislostí / Host, 2018

„Odborník na marketing a psychologii Adam Alter vysvětluje, proč nemůžeme odolat mobilním telefonům a proč bychom si raději rozbili koleno než displej: jsou tak navržené a vyrobené. Alterův záběr je však mnohem širší. Nevěnuje se jen zjevným návykovým technologiím, jako jsou chytré telefony a tablety, ale také sociálním sítím, seznamkám, online nakupování a dalším pohlcujícím prostředím.“ (z textu nakladatele)

Digitální výchova

Nebezpečný efekt / Zeď, 2021

„Průlomové dílo od přední světové kyberpsycholožky Mary Aikinové, které popisuje, jak online prostředí mění lidské chování. Mary Aikenová přináší nejen překvapující statistiky, údaje, ale především je ilustruje skutečnými alarmujícími případy odhalujícími skryté trendy, které formují naši kulturu a nastolují znepokojivé otázky, kam nás digitální revoluce zavede.“ (z textu nakladatele)

Je to složitější: Sociální život teenagerů na sociálních sítích / Akropolis, 2017

„O tom, jak teenageři používají sociální sítě, mluví řada lidí, jen málokdo si ale najde čas na to, aby si promluvil přímo s nimi a poslechl si, co o svém životě – na síti i mimo ni – říkají. Právě to mě vedlo k napsání této knihy,“ říká boydová. V knize Je to složitější se zabývá nejrozšířenějšími mýty, které kolem aktivit teenagerů na sociálních sítích a dalších sociálních médiích panují, popisuje, jak teenageři v online světě žijí, a snaží se přiblížit to lidem, kteří o ně mají strach – rodičům, učitelům, politikům, novinářům. (z textu nakladatele)

Svědectví z první digitální linie

Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa / Argo, Dokořán 2021

„V roce 2016 výsledky referenda o brexitu šokovaly svět. Nikdo ale tehdy nevěděl, že se na tomto vítězství podílela také společnost Cambridge Analytica. Christopher Wylie pomáhal tuto mocnou zbraň vybudovat. Nakonec ho ale výčitky svědomí přiměly, aby proti své firmě veřejně vystoupil, čímž odstartoval, byť za cenu velkých osobních obětí, nejrozsáhlejší vyšetřování nezákonného ovlivňování voleb v dějinách.“ (z textu nakladatele)

Silicon Valley: Tísnivé údolí / Pangea, 2020

„V knize Silicon Valley: Tísnivé údolí předkládá Anna Wiener čtenářům své vzpomínky na práci ve startupech mezi lety 2013 a 2018. Ostře zde kritizuje řadu aspektů startupové kultury a technologického odvětví a přináší zamyšlení nad rolí mobilních aplikací v našem každodenním životě.“ (z textu nakladatele)

Tohle není propaganda: Válka proti totalitě / Dokořán, 2020

„Peter Pomerantsev nás zavede do předních linií dezinformační války, kde se setkáváme s twitterovými revolucionáři, populisty, identitáři, džihádisty, hlídači pravdy a mnoha dalšími. Kniha Tohle není propaganda je zčásti reportáž, zčásti intelektuální dobrodružství- zkoumá, jaká je role politiky i nás samých v době, kdy je pravda často obracena vzhůru nohama.“ (z textu nakladatele)

Jsme Bellingcat. Vyšetřovatelé globálního zločinu a neohrožená budoucnost žurnalistiky / Edice N, 2021

„Eliot Higgins aktivizoval občanské novináře po celém světě, kteří se společně snaží rozlousknout závažné kauzy čistě s internetovými zdroji. Zakladatel Bellingcatu seznamuje čtenáře s nástroji, které tito vyšetřovatelé používají: od softwaru, jenž umožní určit zeměpisné souřadnice snímku, až po aplikaci, s jejíž pomocí zjistíte čas pořízení fotografie.“ (z textu nakladatele)

Pro fajnšmekry

Za hranice digitální propasti: nerovnost v informační společnosti / Slon, 2015

„Kniha představuje současný stav výzkumu digitální propasti, tj. výzkumu vedeného otázkou, zda jsou neuživatelé Internetu nebo ti, kdo neumí Internet dobře používat, v  současné společnosti znevýhodněni, či zda jim hrozí v  blízké době riziko sociálního vyloučení.“ (z textu nakladatele)

Palečka: Esej o digitální revoluci / Karolinum, 2019

„Filozof Michel Serres přirovnává dnešní technologickou revoluci ke vzniku písma a vynálezu knihtisku, které od základu změnily fungování společnosti. Kritizuje lpění dnešní vědy na abstrakci a nastiňuje svou vizi vývoje, který bude založen na algoritmech a kódech.“ (z textu nakladatele)

Život onlife. Lekce z informační vědy  / MU, 2020

„Hranice mezi online a offline se stírají, oba světy se spojily v jeden. Jak pokračující technologická revoluce ovlivní naše vzdělávání, profesní úspěšnost či hodnotovou orientaci? Podle informační vědy spočívá jádro odpovědi ve způsobu, jakým budeme získávat, hodnotit a používat informace.“ (z textu nakladatele)